επικοινωνία   αρχική

«Τρίτων» Φιλοσοφία

Γενικά | Φιλοσοφία | Δυνατότητες | Screenshots | Εκθέσεις | Σύντομες Οδηγίες

Οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) στο ιατρείο, ακόμη και όταν πραγματοποιούνται πολύ προσεκτικά και σε ιδανικές συνθήκες, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα φαινόμενα της «υπέρτασης λευκής μπλούζας» και της «συγκαλυμμένης υπέρτασης».

Οι μετρήσεις με συσκευές 24ωρης καταγραφής και με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα στο σπίτι διαθέτουν ομοιότητες, αφού και οι δύο παρέχουν πολλαπλές μετρήσεις εκτός ιατρείου στο γνώριμο χώρο του ασθενούς. Μελέτες έχουν δείξει πως και οι δύο μέθοδοι μπορούν να ανιχνεύσουν τα δύο προαναφερθέντα φαινόμενα, ενώ διαθέτουν καλύτερη επαναληψιμότητα σε σχέση με τις μετρήσεις στο ιατρείο και μπορούν να συσχετιστούν καλύτερα με βλάβες στα όργανα-στόχους.

Ωστόσο, υπάρχουν και αξιοσημείωτες διαφορές: η 24ωρη καταγραφή ΑΠ διαθέτει το πλεονέκτημα προσδιορισμού της αρτηριακής πίεσης στο χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά παρουσιάζει τα μειονεκτήματα της περιορισμένης διαθεσιμότητας, υψηλότερου κόστους και διστακτικής στάσης των ασθενών για επανειλημμένες καταγραφές.

Από την άλλη πλευρά, η μέθοδος μέτρησης ΑΠ στο σπίτι αποκτά διεθνώς ολοένα και μεγαλύτερη αξία, μια και είναι ευρέως διαθέσιμη, οικονομικότερη και με μεγάλη αποδοχή από τους ασθενείς, γεγονός που συμβάλλει σε μεγαλύτερα ποσοστά επίτευξης των στόχων ΑΠ από τους υπερτασικούς ασθενείς. Επιπλέον, προσφέρεται για μακροχρόνια παρακολούθηση, ενώ έχει αποδείξει και τη συμβολή της στη βελτίωση της "συμμόρφωσης" των υπερτασικών με τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρά το ζωηρό ενδιαφέρον για τις μετρήσεις στο σπίτι, θέματα αξιοπιστίας συσκευών, ωραρίου μετρήσεων και χρηστικού λογισμικού ανάλυσης παρέμεναν ανοικτά. Πρόκληση αποτελεί η καθιέρωση προτύπων ανάλυσης, όπως έχει ήδη γίνει με την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη του «Τρίτων».
Το καινοτόμο αυτό λογισμικό για πρώτη φορά χαρίζει στις μετρήσεις στο σπίτι ό,τι τους έλειπε: ένα συστηματικό και αυτοματοποιημένο τρόπο ανάλυσης και παρουσίασης των μετρήσεων, παράγοντας μία μοναδική στο είδος της έκθεση. Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει σε μία σελίδα όλη την πληροφορία που έχει ανάγκη ο γιατρός, ώστε να αξιοποιήσει τις μετρήσεις στο σπίτι στη διάγνωση και την παρακολούθηση της υπέρτασης.